Pieni koti Patalavacassa



Omasta pienestä lomakodista Gran Kanarialla tuli siis totta lokakuussa. Paluu Suomeen koitti kuitenkin jo viisi päivää kaupanteon jälkeen ja asunto jäi tässä vaiheessa tyhjilleen. Oli näinollen erinomainen aika aloittaa asunnon päivitys teettämällä maalaustöitä. Tärkein muutostyö olisi likaisen beigen, koko asuntoa kiertävän puupaneelin maalaaminen valkoiseksi.
Tämä matkablogini postaus kertoo siis poikkeuksellisesti sisustamisesta.

Käydessäni Arguineguiníssa elokuussa katsomassa tätä asuntoa osuin keskustassa kivaan sisustusliikkeeseen jossa myytiin vanhoja, värikkäiksi maalattuja huonekaluja. Hollantilainen omistaja Yvonne kertoi että huonekalujen uudistamisen ohella hän maalaa myös asuntoja yhdessä miehensä kanssa joten otin hänen korttinsa talteen, arvaten että saatan vielä tarvita hänen palveluitaan.
Lokakuussa Color Esperanzalta tultiin katsomaan kohdetta ja tehtiin kirjallinen tarjous maalaustyöstä. Ei halpaa mutta halvempaa kuin Suomessa. Projekti toteutettiin marraskuussa. Muutaamaa pientä väärinkäsitystä lukuunottamatta asiat sujuivat hyvin; kiinteistövälittäjäni antoi heille vara-avaimeni lainaksi ja minut pidettiin ajan tasalla  Whatsappin kautta. Se että en ollut itse saarella ei lopulta haitannut mitenkään, työ tuli tehtyä oikein hyvin.



Kun palasimme takaisin Patalavacaan joulun jälkeen pääsimme siis ihailemaan uutta maalipintaa sekä heti seuraavana päivänä ottamaan vastaan uuden lähetyksen Ikealta. Tällä välin oli myös Ikean asennuspalvelu vihdoin viimein ehtinyt kasaamaan lokakuussa ostetut vuodesohvan ja sänkyjen rungot. Sänkyjen jalat toin matkalaukussa hankittuani ne Suomesta koska en enää luottanut siihen että saisin niitä täältä.

Keittiön välitila oli saanut tyylikkään harmaan Paris-nimisen sävyn Annie Sloan kalkkimaalilla. Sopii mielestäni tosi hyvin kaappien värin kanssa yhteen. Tämä välitila oli aiemmin väriltään kellertävä ja täynnä reikiä, kolhuja ja palapeilejä. (!) Peilien  alta oli paljastunut pahasti vaurioitunut seinä joten työn teettäminen ammattilaisella osoittautui todella hyväksi ratkaisuksi.
Vanha jääkaappi oli toimiva mutta pahan hajun ja äänekkyyden takia vaihdoin sen uuteen ja  pienempään. Täyskorkean jääkaapin vaihto noin 140 cm korkeaan myös näyttää paremmalta näin pienessä tilassa ja toi vähän lisää laskutilaa keittiöön. 
Vanha pesukone ei ole mikään kaunistus mutta saa toistaiseksi jäädä koska toimii.



Sängynjalkojen lisäksi matkalaukuistamme löytyi sängynrunkojen tekstiilivuorit, tyynynpäällisiä, vedenkeitin, leivänpaahdin, lautasia, työkaluja ja keittiövälineitä. 
 Pitkän ja hartaan etsinnän tuloksena olin saanut hankittua mieleiseni koristetyynyt vuodesohvaa täydentämään, varsinkin Cobellon palmutyynyt olivat ihana löytö. 

Olin pyytänyt maalareilta että he poistaisivat vuodesohvan yläpuolella olevat vanhat Ikean Lack-avohyllyt joiden koivunsävy ei oikein toiminut  keittiönkaapinovien värin kanssa. He eivät pitäneet ajatusta hyvänä koska hyllynkannattimien poisto olisi jättänyt seinään niin pahat jäljet.
Lopulta tein sellaisen kompromissiin että päätin hyväksyä tämän hyllymallin ja koska se on edelleen tuotannossa, tilasin samanlaiset valkoisena. Ne olikin helppo laittaa paikoilleen näihin järeisiin kannattimiin jotka olivat siis valmiina seinässä.



Kokemus Ikean kasauspalvelusta ei ihan vakuuttanut edellisellä kerralla joten päätin että selviämme näistä pienemmistä kalusteista itse. Olikin ihanaa huomata että tyttäret ovat taitavia ja innokkaita  kasaajia ja makuuhuoneen lipasto valmistui kahdessa illassa. (aurinkoisia päiviä ei näihin hommiin tuhlattu) Tämäkin  kaluste valittiin ahtaaseen makuuhuoneeseen ennen kaikkea mittojensa perusteella.






Myös tämän pienen yöpöydän hankin tilaustyönä Color Esperanzalta. Heiltä löytyi sopiva, vanha maalaamaton pöytä johon valitsin Annie Sloanin kalkkimaaleista sävyn Giverny. Ihanat  pupuvetimet löysin Puutarhurin Maja-nimisestä verkkokaupasta. Jotain tällaista haluaisin saada  asuntoon vielä lisää; ripauksia kirkkaita värejä ja sellaisia hauskoja yksityiskohtia jotka liittyvät jotenkin ympäristöön kuten juuri palmut ja puput. (Kanarian saarilla elää villikaneja)

Makuuhuoneen vaatekaapin omituiset tummanruskeat raamit maalattiin vaaleanharmaalla joka  sopii kaapin muihin osiin paremmin. Tämä seinään upotettu kaappi on silti mielestäni edelleen aikamoinen rumilus jolle täytyy jossain vaiheessa tehdä vielä jotain. Sisältä se on erittäin epäkäytännöllinen; rekkitangon lisäksi on vain kaksi hyllyä joista toinen on liian ylhäällä ja toinen ihan vino.

Makuuhuoneesta tuli kuitenkin oikein raikas ja ihana. Newportin lakanat olin hankkinut jo ennen asunnon ostoa. Valkoiseksi maalattu puupaneeli muutti etenkin makuuhuoneen yleisvaikutelmaa huomattavasti.





Tässä asunnossa oli jo valmiiksi kohtalaisen hyväkuntoinen ja asiallinen  kylpyhuone ottaen huomioon että ollaan Espanjassa. Minua ilahdutti etenkin ahtaan ja muovisen suihkukopin sekä bideepöntön puuttuminen. Suihkuallas on toki nähnyt elämää ja osa hanasta ruosteessa mutta kaikki toimii ja yleisilmeestä tuli sisustamalla siisti ja kiva.

Koottavat hyllyt hankin Baez Comercial nimisestä kaupasta Arguineguínin keskustassa. Säilytyskorit ovat Las Palmasista Zara Homesta, suihkuverho Jyskistä.
Suurin työ kylpyhuoneessa oli suihkun kaakelisaumojen pesu, oli saattanut jokunen vuosi vierähtää edellisestä pesukerrasta! Tai sitten syynä on veden laatu. Vesijohtovesi Kanarialla on mineraalipitoista, suolasta puhdistettua merivettä ja se vaurioittaa vähitellen  esimerkiksi lämminvesivaraajien osia. Teräskattilat jäävät kirjaviksi tiskin jälkeen ellei niitä kuivaa heti kunnolla.





Olohuone-keittiöön hankittiin pöytä etenkin oman perheen opiskelijoita varten vaikka varsinainen ruokailupaikka onkin parvekkeella. Pöytä palvelee varmasti myös asuntoa vuokraavia etätyöntekijöitä.

Ikean harmaat, lasiset Solklint- valaisimet osoittautuivat oikein sopiviksi asuntoon. Tilasin yhden riippuvalaisimen ja kaksi plafondia. Kiinteistövälittäjäni hankki minulle eläkkeellä olevan entisen rakennusmiehen laittamaan pientä korvausta vastaan lamput, peilin ja kellon paikoilleen.

Haasteellisinta tässä projektissa oli kaiken suunnitteleminen Suomesta käsin. Olisi helpottanut päätösten tekemistä jos olisi aina välillä voinut poiketa asunnolle mittailemaan ja katselemaan. Mutta niin vaan eteni tämä vähän erilainen sisustusprojekti melko valmiiksi huolimatta siitä että käytössäni ei ollut omaa autoa tai omaa miestä ja aikaa oli rajallisesti. Täydellisen valmista siitä ei tarvitsekaan tulla.

 Olisin tuskin saanut näin paljon aikaan näin lyhyiden oleskeluaikojen puitteissa ellen olisi tavannut oikeita ihmisiä. Judit Bauman Norsk Boligservicestä sekä hänen veljensä Stefan ovat olleet korvaamattoman suuri apu ja heidän kauttaan olen tutustunut ihmisiin joiden kanssa yhteistyö on sujunut hyvin. Yhteensä olen ehtinyt olemaan paikalla vasta alle kolme viikkoa.




Eteinen ja oviaukko tässä asunnossa ovat todella kapeita, eteinen 78 cm ja oviaukko 70 cm. Onneksi tajusin ajatella tätä ennen kuin hankin mitään liian isoa! 
Baez Comercialista löysin riittävän siron ja muutenkin ihan kivan kenkätelineen. Osa kengistä säilytetään oven yläpuolella olevilla hyllyillä koreissa.


Parasta tässä pienessä 35 m2 asunnossa on iso parveke joka on peräti seitsemän neliömetrin kokoinen. Vaikka parvekkeella on ruokapöytä ja tuolit, siellä on silti mukavan väljää ja tilaa jää esimerkiksi kuivaustelineille. Täällä on ihanaa istua aamukahvilla ja katsella kun päivä valkenee ja iltaisin voi ihailla upeita auringonlaskuja. 








Viimeisenä päivänä ennen kotiin paluuta sain vielä hankittua paikallisesta kodinkoneliikkeestä uuden lisesituulettimen kotiintuotuna ja asennettuna. Toivottavasti erikseen tilattava suodatinkin tulee vielä joskus.
Jotkut asiat saattavat täällä päin maailmaa kestää vähän kauemmin kuin on luvattu mutta asiat tulevat valmiiksi ennemmin tai myöhemmin. Hyvää tahtoa, avuliaisuutta ja joustavuutta  kyllä löytyy.



Sitten vielä muutama ”ennen” - kuva asunnosta, tältä se näytti kun kävin katsomassa.







Kommentit

Suositut tekstit