Torhopin vierivät kivet





Viime lokakuussa teimme Utsjoelta käsin päiväretken Norjan puolelle. Valitsimme kohteeksemme pienessä  Torhopin kylässä  sijaitsevan  erikoisen ja hiukan piilossa olevan paikan, ” Rullesteinfjaeran”eli Vierivien kivien rannan.
Rajasilta sijaitsee Utsjoella ja sen ylitettyämme matka jatkui pitkin Tenojoen vartta kulkevaa tietä.Aika pian jouduttiin pysähtymään, ihan vain ihailemaan joen mahtavuutta.






Näkymät muuttuivat lähestyessämme Jäämerta, yhtäkkiä eteemme avautui osittain lumihuippuisia vuoria (vai tuntureita?) ja oli ilmiselvää että nyt ei enää olla Suomen Lapissa. Kaikki näytti niin suurelta, välimatkat pitkiltä, vuoret korkeilta. Miten tähän maisemaan pääsisi sisälle yhdessä, tai paremminkin puolessa päivässä? 
Torhop löytyi helposti ja opaskyltti vaelluspolulle samoin. Mikään tunnettu nähtävyys tämä ranta ei näytä olevan vaan pikemminkin vain suosittu, paikallinen ulkoilureitti.
Polku rantaan mutkittelee pitkin tunturin rinnettä, ylös ja alas, edestakainen matka oli noin 7 km. Maasto oli vaihtelevaa ja nousuja ja laskuja riitti.
Lopulta vastassa oli kaunis, sileiden ja värikkäiden kivien peittämä rantapoukama. Ihan veden tuntumassa olevat, aaltojen kastelemat kivet aivan loistivat väreissään. Mikä ihmeellisintä, joka kerran aallon lyödessä rantaan kivet vierivät edestakaisin ja niistä kuului omalaatuinen ääni jota ei oikeastaan voi edes verrata mihinkään muuhun.

 








Vihertäviä kiviä, ruskeita kiviä, punertavia kiviä, kellertäviä kiviä...olihan näitä ihanuuksia tietysti saatava vähän mukaankin. Rannalta löytyi muutakin tutkittavaa,mm.meritähti ja rapujen jäänteitä.
Täällä on kuulema mahdollista bongata mereltä jotain isompiakin eläimiä kuten valaita mutta meitä ei siinä suhteessa onnistanut. Ilma alkoi tässä vaiheessa tuntua hyytävän kylmältä ja pian evästauon jälkeen oli lähdettävä paluumatkalle.Vaikka täällä oli jokseenkin saman verran asteita kuin Utsjoella niin tuntui paljon kylmemmältä.
Tähän maisemaan astuminen oli unohtumaton elämys ja oikein antoisa tapa viettää vaikka ihan lyhytkin aika Norjan puolella.









Kivistä syntyi asetelma yhdessä männynoksan kanssa.


Kommentit

  1. Oliko reitin varrella tai alussa tai lopussa jotain pöytiä tai paikkaa syödä eväitä?

    VastaaPoista
  2. Rannassa oli pari pientä penkkiä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit