Hablan estas piedras - Veguetaa ihmettelemässä


Heinäkuisesta Gran Kanarian matkasta on vierähtänyt jo toista kuukautta,mutta vasta nyt innostuin selailemaan Las Palmasissa ottamiani kuvia ihan ajatuksella.

Onnistuin tekemään Kanarialle peräti seitsemän eri matkaa ennen kuin päädyin turistiksi Veguetan eli vanhan Las Palmasin kaduille.Koska matkoilla on aina liian vähän aikaa en olllut aiemmin raaskinut luopua yhdestäkään ranta tai vaelluspäivästä. Oli kuitenkin aina välillä käynyt mielessä että sielläkin pitäisi käydä, onhan se saaren pääkaupunki ja monelle suomalaisellekin matkan pääkohde.

Matkaseuralaisilleni retki ”ihmisten ilmoille” sopi paremmin kuin hyvin ja lopulta teimmekin kaksi eri reissua, toisella keskityttiin ostoksiin ja toisella nähtävyyksiin. Molemmat matkat osoittautuivat oikein antoisiksi; kyllä joskus kannattaa poistua omalta mukavuusvyöhykkeeltään. Las Palmas on kaunis, mielenkiintoinen ja helposti lähestyttävä.

Yksi Veguetan alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä on tämä kaunis ja koristeellinen rakennus joka on nimeltään Casa de Cólon eli Kolumbuksen talo. Kolumbuksen kerrotaan majailleen tässä talossa vuonna 1492 kun hänen laivaansa jouduttiin korjaamaan. Rakennus on todella viehättävä sisäpihoineen ja puutarhoineneen, etenkin puut ovat ihania.

Talossa toimii nykyisin museo jossa Kolumbuksen matkoja esitellään karttojen, pienoismallien ja muiden havaintovälineiden avulla. Siellä on myös esihistoriallisten Etelä-Amerikasta tuotujen esineiden näyttely sekä taidetta eri aikakausilta.





Värikkäät papukaijat sisäpihalla vaikuttivat viihtyvän tässä epätavallisessa kodissaan. Meitä varoiteltiin menemästä liian lähelle koska ne eivät kuulemma ole vieläkään tottuneet maskeihin =)

Museoon on rakennettu hieno, aitoa tunnelmaa luova laivanhytti sänkyineen ja kirjoituspöytineen. Lasin suojissa on esillä myös aitoja Kolumbuksen muistiinpanoja.






Casa de Cólonin vieressä on pieni kirkko; Eremita de San Antonio Abad, sen  kerrotaan olevan paikka jossa Kolumbus kävi rukoilemassa ennen matkalle lähtöään. Kirkon rakennusvuodesta päätellen tämä ei kuitenkaan ole alkuperäinen rakennus vaan joku tai jokin sen seuraajista.Valitettavasti kirkko oli suljettu joten sisäpuoli jäi näkemättä.

Aukion kiviseen pintaan on kaiverrettu arvoitukselliset sanat ” Hablan estas piedras”. En valitettavasti onnistunut löytämään tähän taustatietoa, miksi juuri tässä ja juuri nämä sanat ”kivet puhukoot”. Kuka halusi muistuttaa siitä että vaikka puhuja ehkä vaikenee niin sanoma tulee julki? Veguetan katujen sileiksi kuluneilla kivillä ainakin riittäisi kerrottavaa ikuisiksi ajoiksi, onhan näitä katuja kävelty vuosisadasta toiseen.








Alueen katujen värikkyys hurmaa. Taloja on niin monissa sävyissä ja silti kokonaisuus on kaunis ja harmoninen. Näitä olisin voinut tutkia ja ihastella pidempäänkin.












Toinen kohteemme oli Kanarian saarten ensimmäinen kirkko, Santa Anan katedraaali. Satoja vuosia kestänyt rakentaminen aloitettiin 1500-luvun alussa. Katolisille kirkoille tyypillinen koristeellisuus ja yksityiskohtien runsaus on nähtävissä myös tässä katedraalissa. Osassa rakennusta on esillä kirkkotaidetta.

Santa Anan katedraalin vieressä on aivan ihana kahvila El Monje jonka terassilla nautimme sekä tapaksia että kakkuja. Kaikki oli tuoretta ja herkullista ja selvästi edullisempaa kuin etelärannikolla. Paikka oli myös kivan rauhallinen huolimatta siitä että pöydät olivat täynnä asiakkaita.















Kommentit

Suositut tekstit